Добре дошли в онлайн книжарница kupiknigi.com!

Пропуснете до основното съдържание »

Тъмнината в Стария завет

Мони Алмалех
Редовна цена: 35,00 лв.
Специална цена: 31,50 лв.
Отстъпка: 10 %
Крайна цена: 31,50 лв.

Допълнителна информация

Издател Кибеа
Година на издаване 04-2017
Език български
Корица мека
Брой страници 256
Размер 16 х 23
Категории Философия

Тъмнината в Стария завет

Кликнете два пъти върху изображението, за да го видите в по-голям размер

Намаляване
Увеличаване

Подробности

Библията е текст от синтактично подредени знакови единици (думи), но цветовете са и визуално явление. Децата боравят с иконите на последните версии на айфоните, без да знаят майчиния си език, за азбука – да не говорим. Така идва следващото разграничаване на цветовете – словесни и визуални. Най-малкото, защото много от цветовете са върху дрехите на свещениците, които са едни и същи на всяка служба с години и с векове. Затова там промените са знак, че просветлените пророци маркират съществени изменения – както в посланията и значенията, така и в доктрината. От трета страна, всяка малка промяна в свещеническия код е знакова за актуалната ситуация в общественото съзнание и актуалните проблеми на морала в обществото.

Какво е мястото на семиотиката тук? Тя е призмата, средството за материализиране и изпълнение на висшата цел на езикознанието (теоретично и приложно) – да декодира езиковото явление и да проследи какви са националните и познавателните процеси, втъкани в даден език. А ако декодираме успешно явните и неявните аспекти на думите, изреченията, текста – тогава говорим за по-добро разбиране, следователно – за херменевтика.

С "Тъмнината в Стария завет" приключва цикълът от мащабни монографии (Цветовете в Петокнижието, Светлината в Стария завет, Червените кодове в Стария завет), наистина нелеки за четене, защото всеки трябва да открие онова, което го интересува. Приключва също така едно мое вътрешно задължение да свърша тази работа, която е толкова наситена информативно, че затруднява, но в българската библеистика имаше празно място, останало от вековете преди нас, което трябваше да бъде запълнено, и което ще може да бъде консултирано в бъдеще от различни читатели и автори.

- Мони Алмалех

Може да се интересувате и от следните продукти

Това не е краят на книгите

Това не е краят на книгите

Редовна цена: 25,00 лв.
Специална цена: 22,50 лв.
Отстъпка: 10 %
Владетелят

Владетелят

Редовна цена: 24,00 лв.
Специална цена: 21,60 лв.
Отстъпка: 10 %
Пътеката

Пътеката

Редовна цена: 15,99 лв.
Специална цена: 14,39 лв.
Отстъпка: 10 %
Новалис, Шлегел, Хайдегер и Дерида. Философски есета

Новалис, Шлегел, Хайдегер и Дерида. Философски есета

Редовна цена: 18,00 лв.
Специална цена: 16,20 лв.
Отстъпка: 10 %
© 2014 - Онлайн книжарница Купи Книги. Всички права запазени.